Naar alle uitgelichte kunstenaars

Marijke Prins

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Marijke Prins.

Marijke Prins aan het werk
Marijke Prins aan het werk

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Het verlangen naar beeldend werk had ik altijd al. Bij een workshop in 2012 had ik voor het eerst een enorme klik met het materiaal. Werken met acrylverf op een groot doek, ik vond het geweldig. De week erop heb ik mij suf gekocht aan kwasten en verf en ben direct verder gegaan. Gelukkig vond ik ook vrij snel een docent waar ik op mijn plek was. Hij heeft mij leren kijken en heeft mij de grondbeginselen van het schilderen bijgebracht. De eerste jaren heb ik veel geëxperimenteerd: grote abstracte doeken, lagen verf over elkaar. Heerlijk!


Zonnehoedjes2 - Marijke Prins
Zonnehoedjes2, 2021; Acryl op linnen, 70x70 cm — Marijke Prins

Wat is het verhaal bij je inzending?
Sinds een aantal jaren ben ik tuinontwerper van beroep. Dat is ook ontstaan vanuit mijn behoefte om beeldend werk te maken. Voor mij is er veel overlap tussen schilderen en tuin ontwerpen. Beiden hebben te maken met de zoektocht naar het gebruik van kleur, compositie en technieken waarmee ik mijn werk sprekend kan maken. Zonnehoedjes 2 is geïnspireerd op een van mijn favoriete tuinplanten ‘Echinacea White Swan’.

QUOTE1


Bloemenveld2 - Marijke Prins
Bloemenveld2, 2020; Acryl op linnen, 70 x 70 cm — Marijke Prins

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Kijken naar kunst in allerlei vormen is voor mij enorm inspirerend. Sinds ik schilder ben ik veel musea gaan bezoeken. Daarnaast ben ik natuurliefhebber, natuur en landschappen zijn eindeloze inspiratiebronnen. Mijn verbondenheid met het landschap en de natuur is terug te vinden in mijn schilderijen. Thema’s zijn het ruimtelijke geabstraheerde landschap of geabstraheerde bloemen.


Berken Blauw - Marijke Prins
Berken Blauw, 2016; Acryl op linnen, 50 x 50 cm — Marijke Prins

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Het werk Berken Blauw hangt in mijn woonkamer. Het werk markeert voor mij de periode van een paar jaar waar ik bij Rolina van Vliet heb geschilderd. Zij heeft mij het vereenvoudigen van vormen bijgebracht en het gebruik van afwijkende kleuren. Elke keer als ik naar het werk kijk ontdek ik er weer iets nieuws in. Dat vind ik bijzonder.


QUOTE2

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Het gaat mij niet om de realistische weergave maar veel meer om sfeer en impressie. Over hoe ik het in mijn hoofd heb. Al schilderend ontstaat het schilderij. De techniek zit denk ik op snijvlak van realistisch/geabstraheerd werk. Kenmerkend voor mijn werk is dat het vaak uitbundig is mey=t contrastrijk kleurgebruik. Ik schilder dat waar ik blij van word.

Oneindig - Marijke Prins
Oneindig, 2020; Acryl op linnen, 60 x 50 cm — Marijke Prins
Warme zomerdag - Marijke Prins
Warme zomerdag, 2018; Acryl op linnen, 80 x 60 cm — Marijke Prins

Wat betekent kunst voor jou?
In het maken van kunst kan ik mijzelf verliezen. Dat is heerlijk. Schilderen is een eindeloze uitdaging, je kunt jezelf blijven verbeteren en herontdekken. De drive die ik voor het schilderen heb ontwikkeld raak ik niet meer kwijt. Ik verkoop regelmatig mijn werk of schilder in opdracht. Dan denk ik altijd: “wat is er mooier dan klanten die blij worden van je werk!”.


Waterlelies2 - Marijke Prins
Waterlelies2, 2020; Acryl op linnen, 100 x 60 cm — Marijke Prins