Naar alle uitgelichte kunstenaars

Erik van Grinsven

Erik van Grinsven aan het werk
Erik van Grinsven aan het werk

In deze rubriek plaatst exto elke maand een interview met een van haar kunstenaars in de rubriek 'Uitgelicht'. Deze keer is het de beurt aan Erik van Grinsven.

Ik ben dol op tekstuele kwinkslagen

Houd vast wat je liefhebt
Houd vast wat je liefhebt, 2022, Olieverf op paneel, 10 x 10 cm — Erik van Grinsven

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Ik zag dat er erg veel schilderijen uit de middeleeuwen veel kleine figuurtjes stonden, zoals bij Jeroen Bosch. Dit veroorzaakte bij mij ook een verlangen me deze vaardigheid eigen te maken. Door mezelf te dwingen met kleine paneeltjes te werken (10 bij 10 cm of kleiner) krijg ik toch steeds meer vaardigheid. Het maken van Matrousjka’s is ook een dwangmaatregel om grote stappen naar het kleine te zetten. Verder ben ik dol op tekstuele kwinkslagen.


Wat is het verhaal bij je inzending?
Mijn kinderen zijn “gek” van onze eigen huishond “Loesje”. Het is een grappig dier dat zich niet altijd voorbeeldig gedraagt en daardoor blijk geeft van een heel eigen karakter. Regelmatig word ik onder grote druk gezet om haar weer eens te schilderen. Het staatsieportret wat ik eerder van haar maakte heeft al tijden een prominente plek ik huis. Na haar eerste portret dacht ik hier vanaf te zijn, maar de psychische druk werd te hoog. Een van de foto’s die me aansprak was er een, waarbij Loesje zich een gat had geknaagd in haar geliefde dekentje. Een superlief snoetje! Voor mij de reden om toch weer een miniatuur aan haar te wijden. Ik ben er supertrots op, het is een van mijn liefste werken.

Stoute Loesje - Erik van Grinsven
Stoute Loesje, 10 x 10 cm, olieverf op paneel, 2019 — Erik van Grinsven

Herfst-vrucht - Erik van Grinsven
Herfst-vrucht, Olieverf op paneel, 10 x 10 cm, 2021 — Erik van Grinsven

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Heel vaak zie ik een mooie foto die ik graag zelf wil schilderen. De technische uitdaging die ik er in zie motiveert mij. Dat beschouw ik vaak als “oefenen”. Daarnaast laat ik mijn inspiratie ook vaak ontstaan door gedachten en gebeurtenissen. Vaak is het een woord, een tekst of een foto, die mijn creativiteit aanwakkeren. Dat levert schilderijen en kunstwerken af die geheel uit mezelf zijn ontstaan, daar ben ik dan vaak het meest trots op. Daar waar creativiteit en vakmanschap samenkomen.


Boedelscheiding - Erik van Grinsven
Boedelscheiding, olieverf op koper en andere materialen, 2019 — Erik van Grinsven

Ook zijn er zaken buiten het schilderen om die mij tot creativiteit drijven. Dit noem ik “Material arts”. Een combinatie van technieken waarbij de titel soms een groot deel van de artistieke waarde op zich neemt.

Een klassiek tafereeltje waarbij het idyllische beeld ruw doormidden wordt gescheurd. Een beladen onderwerp voor velen die dit herkennen. De keerzijde is dat de indruk wordt gewekt dat de boedelscheiding ook ongedaan gemaakt kan worden. Een hoopgevende gedachte. De titel zorgt voor veel lading op dit werk.


Troost - Erik van Grinsven
Troost, Olieverf op paneel, 6 x 9 cm, 2017 — Erik van Grinsven

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Het werk “Troost” is voor mij een emotioneel werk. Op dit tafereel werd mijn oudste zoon getroost door een lieve tante van mijn vrouw. Mijn eigen huilend kind en een geëmotioneerde tante die intens meeleeft met het kleine verdriet. Het is een werk waar emotie de boventoon voert en daar voor mij haar aantrekkelijkheid aan ontleent.

Bij elk schilderij maak ik opnieuw afwegingen op welke manier ik het ga aanpakken

Slechte adem - Erik van Grinsven
Slechte adem, Olieverf op paneel, 10 x 10 cm, 2021 — Erik van Grinsven

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Mijn techniek is een mengelmoesje. Hoewel ik getraind ben door Gert Renshof om de middeleeuwse technieken toe te passen, probeer ik vaak binnendoor te gaan en nat in nat wat snelle tussenstappen te zetten. Bij elk schilderij maak ik opnieuw afwegingen op welke manier ik het ga aanpakken. Een altijddurend avontuur.


Raamwerk - Erik van Grinsven
Raamwerk, Olieverf op paneel en Materialen, 20 x 30 cm, , 2019 — Erik van Grinsven

Wat betekent kunst voor jou?
Kunst is voor mij een manier om mezelf uit te drukken. Mijn creativiteit kan zich op deze manier een weg naar buiten banen. Maar het is ook een manier om me te profileren. Hoe heerlijk is het om als mens complimenten te krijgen? En ook voel ik me een beetje artiest. Het is fijn om te zien dat anderen genieten van de kunst die je voortbrengt.