Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Betzy Akersloot-Berg 

Berichten: 13
Bijlage:
portret van Betzy door Sientje Mesdag van Houten.jpg
portret van Betzy door Sientje Mesdag van Houten.jpg [ 39.7 KiB | 12024 keer bekeken ]


Aurskog, 16 december 1850 – Vlieland, 18 december 1922

Betzy Berg was een Noorse kunstenares die leefde van 1850 tot 1922. Ze stelde haar leven ten dienst van de kunst. De laatste 27 jaar van haar leven woonde ze samen met haar Nederlandse echtgenoot op Vlieland. Betzy was een van de weinige, zo niet de enige vrouw die zeegezichten schilderde en er ook op veel plaatsen in binnen- en buitenland mee exposeerde. Ze bevond zich in gegoede kringen. Haar werken werden o.a bewonderd door de Duitse keizer Wilhelm II. In 1892 reisde Betsy af naar de Poolzee om op een schip van een walvisvaarder, in opdracht van de keizer, De Walvisjacht te schilderen. Vrouwen werden in die tijd geacht bloemstukjes te schilderen. Betzy overleed in 1922. Haar man Gooswinus overleed 7 jaar na haar. Hij liet het huis met alles wat daarin was na aan hun huishoudster. Deze huishoudster, Jet Visser verkocht het huis een kleine 30 jaar later met inboedel aan de gemeente, op voorwaarde dat het een museum zou worden. In 1960 werd het huis een museum.
Bijlage:
Betzy Akersloot Berg..jpg
Betzy Akersloot Berg..jpg [ 62.86 KiB | 12024 keer bekeken ]

Betzy werd geboren in het plaatsje Aurkshog en groeide op in Kristinsund.
Ze groeide op in een klimaat waarin er waarschijnlijk weinig ruimte was voor haar kunst. Haar
vader was een rijke boer en het gezin was streng religieus. Na eerst als zendelinge bij de Lappen te hebben gewerkt bleef het kunstenaarschap haar trekken. Er is verder weinig bekend over haar jeugd.
Ze ging rond haar 25ste jaar naar Oslo en volgde een aantal jaren cursussen op de Koninklijke Tekenschool. Vrouwen kregen er geen les in modeltekenen of het schilderen in olieverf. In 1881 reisde Betzy daarom naar München waar het schilderklimaat wat progressiever was. Ze gaat lessen volgen bij de Noorse schilder Otto Sinding. Hij werkte hoofdzakelijk met olieverf en schilderde zeegezichten. Net zoals nu veel kunstenaars naar musea gaan, reisde Betzy ook Europa af op zoek naar mooie kunst die tot inspiratie kon dienen. Op een gegeven moment kwam ze het werk van Mesdag tegen. Dit was in die tijd helemaal een spektakelstuk; een enorm zeegezicht op groot doek van 120 bij 14 meter. Het zeegezicht gezien /geschilderd vanaf het Scheveningse strand werd in 1886 tentoongesteld in München.

Bijlage:
Betzy in haar schilderskist op het strand.jpg
Betzy in haar schilderskist op het strand.jpg [ 70.34 KiB | 12024 keer bekeken ]

Dit schilderij bracht Betzy als het ware naar de woonplaats van Hendrik Mesdag in Den haag. Bij de zee, bij de golven waar ze zo van hield. Ze werd leerlinge van Mesdag en bevriend met zijn vrouw Sientje, die ook kunstenares was. Technisch detail is dat in die tijd de tube werd uitgevonden. Schilders hoefden hun verf niet meer zelf te mengen en konden dus op locatie werken. De schilderskist is door Mesdag ontworpen om het buiten werken makkelijker te maken. De paneeltjes konden niet wegwaaien, de opengeslagen deksel was ezel, en er was plek voor het pallet en de verf.
In 1893, ze was toen 42 jr/trouwde ze met weduwnaar Gooswinus Akersloot, oud-burgemeester van Hoevelaken, en drie jaar later vestigden beide zich op Vlieland. Ze kochten het oudste pand van Oost Vlieland, gebouwd in de 17e eeuw, en noemden het huis Tromphuys (naar de oude zeeheld). Naast het huis werd een hoog atelier gebouwd.
Bijlage:
Betzy Akersloot Berg.jpg
Betzy Akersloot Berg.jpg [ 67.32 KiB | 12024 keer bekeken ]

Zoals ze Europa afreisde en het landschap in dienst stelde van haar schilderkunst, exploreerde ze ook het landschap van het eiland. Ze ging vaak naar de zee toe om deze te beleven en haast zintuiglijk weer te geven. De kist ging mee.

Met een rauwe toets geeft ze in veel schilderwerken het breken van de golven op de kustlijn weer. De kracht van de zee en de getijden. Je hoort de slag van de golven op het strand en het wegstervende geluid van het gekrijs van de zeemeeuwen die zich mee laten voeren op een windvlaag. Na haar dood, in 1922, is er altijd belangstelling voor haar werk gebleven.

Ze heeft tijdens haar leven onder andere geëxposeerd in Parijs (Salon en Wereldtentoonstelling), Kopenhagen, München, Antwerpen, Praag, Stockholm en in diverse steden in Nederland.
De foto's van de schilderijen en van het atelier zijn gemaakt door kunstenares/fotografe Joukje Pees. Wilt u de werken ook in het echt zien dan verwijs ik graag en van harte door naar http://www.trompshuys.nl/
De zwart-wit foto's zijn gemaakt door een onbekende fotograaf.
Bijlage:
Voormalig atelier betzy , met tekst foto Joukje Pees.jpg
Voormalig atelier betzy , met tekst foto Joukje Pees.jpg [ 80.6 KiB | 12024 keer bekeken ]


Bericht: #1
26 jun 2014 22:29
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
Powered by phpBB