Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpenPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 
 Interview met Djef Blok 
Avatar gebruiker

Berichten: 606
Naam : Djef Blok
Woonplaats : Serskampse Dreef 36 2960 Serskamp België
Opleiding : opl. Meubelmake (VTI Kortrijk), Sculpteur voor meubelversiering (praktijkopleiding) ornament tekenen (tekenacademie), lerarenopleiding technische vakken en beroepspraktijk (Gent).
Discipline: Beeldhouwen (hout)
Extosite : http://www.djefblok.exto.be
Bijlage:
D.B2.jpg
D.B2.jpg [ 29.37 KiB | 13273 keer bekeken ]
Van origine is Djef sculpteur (houtsnijder) en meubelmaker. Na de technische school leerde hij het houtbewerkingsvak op atelier bij een houtsnijder die voor meubelmakers werkte, het vak meubelmaker werd hem als het ware met de paplepel ingegoten daar zijn vader ook meubelmaker was.
Tot zijn 35e heeft hij dit als dubbelberoep uitgeoefend om na een opleiding tot leraar les te gaan geven (houtbewerking uiteraard) aan een technische school in Wetteren.
Maar het verlangen naar het beitelwerk, zoals deze houtbewerker pur sang het zelf noemt, werd heimwee en hij besloot zijn ervaring te verdiepen met meer creativiteit en kwam zo tot het kappen van beelden

Gebeurtenissen uit het dagelijks leven inspireren Djef. Dat kan iets zijn wat vrolijk stemt of juist ergert, iets treurigs of juist aangenaam, het zijn allemaal zaken waarbij hij denkt: “daar maak ik eens een beeld van”.
Met een vlugge schets of in een beschrijvend tekstje wordt het idee vastgelegd en in de ‘ideeënmap’ gedaan.
Soms versmelten twee of meer ideeën tot één beeld, maar veel schetsjes verdwijnen in de kachel omdat ze na verloop van tijd toch niet bruikbaar zijn.
Bijlage:
3 wijzen.jpg
3 wijzen.jpg [ 33.6 KiB | 13273 keer bekeken ]
Echter, wanneer een idee beklijft en met de nodige tekeningen is uitgewerkt, wordt het in ‘taille directe’ uit het hout gehakt . Dit is tegenstelling tot een andere mogelijkheid nl uitwerken in een kleimodel en deze kopiëren.
Het enige nadeel wat kleeft aan het direct kappen is dat het werk langzamer vordert.
Omdat het relativeren van allerlei levensgebeurtenissen in zijn natuur ligt en soms zelfs juist van de grappige kant te bekijken of op zijn kop te zetten, doen zijn werken dikwijls aan een gebeeldhouwde cartoon denken.
“Kunst kan dus ook functioneel zijn en niet enkel ‘kunst om de kunst’“ aldus Djef, hetgeen hij wijdt aan het gegeven dat hij als meubelmaker altijd functionele zaken gemaakt heeft .

Zijn favoriete werk is het Azobé beeld, ‘wij smelten samen‘.
Bijlage:
Azobé beeld.jpg
Azobé beeld.jpg [ 56.43 KiB | 13273 keer bekeken ]
Een beeld met een lange ontstaansgeschiedenis welke begon met het gegeven dat de beeldhouwer te wonen kwam in een huis dat vroeger een houthandel was. Daar lag een loodzware, vergeten balk stof te vergaren, vanwege het feit dat het nauwelijks tot niet te verplaatsen was.
Tijdens een expositie raakte de hij als huidige eigenaar van het pand aan de praat met eerdere bewoners van dit huis en het gesprek kwam op het blok hout, waaruit de afspraak voort kwam dat er een tuinbeeld van gemaakt zou worden.
Bijlage:
Knipsel 1.JPG
Knipsel 1.JPG [ 14.73 KiB | 13273 keer bekeken ]
Het idee was prachtig maar de uitvoering bleek een crime.
Alhoewel hij eerst meende met Wengé-hout van doen te hebben bleek het na aanvang Azobe te zijn; een zeer hard, taai en tegendraadse houtsoort die nauwelijks te bewerken is.
De creatie, gestart in 2002, kostte zeer veel tijd, inventiviteit, geduld en gereedschap. Daarbij kwam tussentijds nog een rug die opspeelde en dringend rust nodig had.
Maar na een herstart in 2008 met hulp van kleinzoon Lucas, en later ook de uitnodiging aan expositiegasten om mee te helpen, werd het beeld op 5 juni 2011 voltooid.
Bijlage:
Knipsel 2.JPG
Knipsel 2.JPG [ 52.22 KiB | 13273 keer bekeken ]
Voor wie geïnteresseerd is: Djef heeft een heel verslag van deze geschiedenis bijgehouden. Wellicht dat hij genegen is dit op aanvraag te delen.

Op je site schrijf je “Voornamelijk het menselijk lichaam, of delen ervan, die ik als kapstok gebruikt om mijn boodschap aan op te hangen is een kenmerk voor mijn werk.”
Mijn vraag is dan: is er een eenduidige boodschap wat je in ieder beeld terug kunt vinden?
Djef:”Ja en neen, maar bij ieder beeld zet ik meestal een hint die mijn bedoeling aangeeft. Bij mijn eerste tentoonstelling bemerkte een bezoeker dat mijn beelden bijna allemaal ‘mensbeelden ‘ waren, geen voorwerpen geen dieren of abstracten, en zelfs als ik daar eens van af wijk heeft het werk toch betrekking op: houding, gedragingen, gebeurtenissen, karakter enz. van mensen.
Wat ik tot dan onbewust en spontaan gedaan had ben ik van toen af bewust gaan toepassen in mijn werk.”
Het is altijd de droom geweest om fulltime kunstenaar te zijn maar het inkomen is al die tijd gebaseerd geweest op zijn werk in het onderwijs Inmiddels is Djef (73) nu 15 jaar met pensioen en helaas staat zijn conditie veel noemenswaardige bezigheden en beeldhouwen niet meer zo toe. Dat neemt niet weg dat hij geniet van het buitenleven (hij woont, samen met zijn vrouw, letterlijk in een bos) , reizen, computeren, kleinkinderen enz.
Bijlage:
Het grote gelijk.jpg
Het grote gelijk.jpg [ 18.04 KiB | 13273 keer bekeken ]
Gezien de aard van de discipline (dit vereist te veel (kostelijk) gereedschap, ruimte en organisatie) geeft hij geen les maar een aanbod waar iemand anders de materiële beslommeringen op zich neemt zou hij zeker in overweging nemen. Op een kunstmarkt staan wordt niet door hem geambieerd maar zo af en toe een expositie organiseren doet hij nog wel.
Soms wordt hij ook door een galerie benaderd ,“maar meestal zijn hun voorwaarden zo weinig aanlokkelijk dat het sop de kool niet waard is, maar een redelijke aanbieding is altijd welkom”, aldus de beeldhouwer.
In ieder geval is hij teveel einzelgänger om deel te nemen aan een groep en netwerk uitbreiden…. dat hoeft begrijpelijkerwijs niet meer zo.
Bijlage:
Paskoppenkoor.jpg
Paskoppenkoor.jpg [ 33.18 KiB | 13273 keer bekeken ]
Van Exto is Djef al heel lang lid. Tijdens het surfen op het internet kwam hij destijds op het spoor van exto en deze site vond hij duidelijk de beste en dus is dit al jaren zijn enige site.
Hij maakt zich ook alweer geruime tijd verdienstelijk met het balloteren van sites, waarvan er inmiddels al 1300 aan hem zijn gepasseerd. Ook is hij met grote regelmaat op het forum te vinden.

Heb je nog een vraag aan Djef, stel deze dan hier.

Riann


Bericht: #1
13 dec 2013 09:49
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 17073
Woonplaats: ermelo
Leuk om te lezen Djef!

_________________
De kleinste afstand tussen twee mensen is een glimlach :)


Bericht: #2
13 dec 2013 20:17
Profiel

Berichten: 11422
Woonplaats: druten (maas en waal)
leuk interview Rian van een kunstenaar met prachtig werk


Bericht: #3
14 dec 2013 09:52
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 774
Goed interview. Djef je hebt mooi werk geleverd.

_________________
Als je spreekt terwijl je niets te zeggen hebt, praat je teveel.


Bericht: #4
14 dec 2013 12:49
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 486
Riann
Dank om mij zo treffend in beeld te zetten
Walda , Ria , Adri
Blij met uw appreciatie


Bericht: #5
14 dec 2013 16:38
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 606
graag gedaan Djef.


Bericht: #6
17 dec 2013 10:00
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 19458
Woonplaats: SRI LANKA
topwerk


Bericht: #7
17 dec 2013 17:10
Profiel WWW
Avatar gebruiker

Berichten: 3932
Prachtig werk maak je Djef.
Ik blijf genieten van jouw beeldende houten ´vertoningen´.
We zien geen houten klazen en ook geen poppen.
Integendeel je maakt in hout gestolde vertelkunst.
Je verstaat de Kunst om met je beelden te verhalen, te spreken en ons daarmee te verbazen.
Je gebruikt die belijningen van de houtnerven funktioneel en versterkt daarmee de zeggingskracht. Je beelden zijn krachtig, levendig en ze blijven een beroep doen op aandacht en nieuwsgierigheid van de kijker.
Bijzonder en heel fraai; en vooral: Knap Werk !!

_________________
¨Ik respecteer u zoals ik ben....¨
Herman Brood


Bericht: #8
17 dec 2013 18:39
Profiel
Avatar gebruiker

Berichten: 486
Oprechte dank voor uw compliment Alann
Toch iets waar wij het over eens zijn ;)

Peter
Uw benadering van mijn werk maakt mijn dag mooi ,
zo treffend en accuraat had ik het nog van niemand gehoord
Dank U .


Bericht: #9
18 dec 2013 10:37
Profiel

Berichten: 1
Prachtig werk Djef! Zeker je paspoppenkoor straalt warmte uit.Zeer goed gevonden!


Bericht: #10
22 dec 2013 14:50
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gastenZoek naar:
Powered by phpBB